De Hoge Berg met schapenboet fotograaf Tessa Jol VVV Texel

Natuur in het midden van Texel

Bijna een derde van Texel bestaat uit natuurgebieden. In het midden van het eiland vind je er een paar die veel vertellen over de ontstaansgeschiedenis van het eiland. De Hoge Berg is het oudste deel van Texel, dat dateert uit de oertijd. Polder Waalenburg is een van de oudste natuurreservaten van Natuurmonumenten. Wandelen of fietsen op de Hoge Berg of in Waalenburg is nog mooier als je iets van de achtergronden weet. Daar helpen we je graag bij!

De Hoge Berg

De Hoge Berg is een keileemopstuwing uit de IJstijd die 15,3 meter boven zeeniveau ligt. In de IJstijd namen de gletsjers uit het noorden een stevig mengsel van zwerfkeien, grind en leem mee, dat opgestuwd werd door het ijs. Ook de oude dorpen Den Hoorn, Den Burg, De Waal en Oosterend liggen op zulke hogere gronden. Dit hele gebied wordt het Oude Land van Texel genoemd. Je ziet er nog steeds de typisch Texelse tuinwallen en schapenboeten. Vooral in het Hoge Berggebied, tussen Den Burg en Oudeschild, zijn er veel bewaard gebleven.

Netwerk 'Van Hoge Berg tot haven'

Verspreid over De Hoge Berg zijn informatieborden geplaatst. De borden bevatten teksten en afbeeldingen over de geschiedenis van de verschillende locaties en horen bij de route 'Van Hoge Berg tot haven'. Leuk om te weten is dat er ook een QR-code op het bord staat, om nog meer achtergrondinformatie te verkrijgen. Zie bovenstaande foto's. Leendert den Berger zie je ook terug op de borden, dit is de landmeter en opzichter van 's lands werken in de achttiende eeuw. Hij is je gids op deze route. Deze Texelaar is oud-bewoner van de buitenplaats Brakestein en heeft verschillende grote infrastructurele werken op het eiland gerealiseerd. De route kan zowel wandelend als per fiets worden afgelegd. Er kan op elk punt gestart en geëindigd worden. Een handig startpunt is Museum Kaap Skil, waar een folder van de route verkrijgbaar is. Die folders zijn ook verkrijgbaar bij de Texelse bierbrouwerij, Schapenboerderij Texel en de Waddel.

Tuinwallen en schapen

De Texelse boeren maakten vroeger tuinwallen van graszoden als perceelafscheiding, omdat het geen zin had om sloten te graven in dit glooiende gebied en hout schaars was op het eiland. Schapenboeten zijn asymmetrische landbouwschuren. Ze wijzen vrijwel allemaal met de achterkant naar het zuidwesten, de heersende windrichting, en bieden beschutting aan de vele schapen in de weiden. Het Hoge Berggebied is tot landschapsreservaat uitgeroepen om dit fraaie cultuurhistorische landschap, dat nergens anders voorkomt, te bewaren.

Doolhof en Zandkuil

Boven op de Hoge Berg ligt een eikenbosje, het Doolhof. Het is in de 18e eeuw aangelegd. Tegenwoordig is het een geliefde picknickplaats en kinderspeelplek. Op een steile helling van de Hoge Berg ligt insectenreservaat De Zandkuil, waar bijzondere graafbijen en -wespen leven. De Zandkuil is vanaf de weg goed te zien. Er staat een informatiebord over het insectenreservaat.

De mooiste wandel- en fietsroutes over de Hoge Berg vind je in het boekje Eilandroutes, verkrijgbaar in onze winkel.

Polder Waalenburg

Op de borden bij de toegang tot polder Waalenburg aan de Zaandammerdijk vind je volop informatie. De polder Waalenburg, tussen De Waal en Den Burg, dateert uit de 17e eeuw. Oorspronkelijk was dit een kweldergebied; de oude kreken zijn nog steeds te zien. Omdat de polder laag ligt, is het grasland erg vochtig en op sommige plekken is het water brak. Daardoor groeien er bijzondere bloemen, waaronder heel veel orchideeën, en kwelderplanten die goed tegen zout water kunnen. Grote aantallen weidevogels gebruiken Waalenburg als broedgebied. 's Winters kun je in dit moerasgebied al heel snel schaatsen. Bekijk de wandelroute door de polder Waalenburg.

Bekijk onze agenda voor excursies in de natuur in het midden van Texel.

Aanmelden

Wil je persoonlijke tips voor je vakantie? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief